Založ si blog

Zložky kondičného tréningu

Rozvoj sily – tu môžeme zvoliť metódu maximálnej sily, metódu opakovanie, dynamickú metódu a izometrické metódu. Z hľadiska bojových športov, ako napríklad taekwondo je najvhodnejšie zaradiť metódu opakovania alebo izometrické. Tieto metódy totiž často aplikujú len s váhou vlastného tela, bez záťaže. Samozrejme môžeme cvičiť aj metódou maximálnej sily, či metódami kulturistickými, avšak pre sebaobranné účely bohato postačí posilňovanie s váhou vlastného tela. Rozvoj sily je u sebaobrany dôležitý predovšetkým z dôvodov vyriešenie niektorých sebaobranných situácií a posilnenie vlastného sebavedomia.

Rozvoj rýchlosti

Rýchlosť je u sebaobrany možno ešte dôležitejšie než sila. Rýchlosť v súvislosti so sebaobranou môžeme trénovať predovšetkým výbušnú silou (drepy s výskokom, kliky s tlesknutím), ktorá rozvíja rýchlej reakcie. Tie sa potom využijú pri riešení sebaobranných situáciách. Ďalej sa dá rýchlosť trénovať pomocou rýchlych štartov z rôznych polôh, či pri cvičení s loptami alebo klasické loptové hry.

Rozvoj vytrvalosti

Vytrvalosť znamená schopnosť organizmu prispôsobovať sa zvýšenej námahe. Prelína sa s ostatnými telesnými vlastnosťami, najmä silou a rýchlosťou. Všeobecnú vytrvalosť rozvíjame bežnými prostriedkami (chôdza, beh), špeciálna vytrvalosť mnohonásobným opakovaním cvikov na lokálnej partie tela. V rámci sebaobrany tu nájdeme využitie najmä pri tréningoch. Ale aj pri sebaobranných situáciách, napríklad pri prenasledovaní či úteku.

Rozvoj pružnosti

Na vykonávanie bojových akcií sebaobrany alebo na ich nácvik nie je potrebné mať nadpriemernú kĺbovú pohyblivosť končatín. Stačilo by, keby si zdravie cvičenci udržiavali tú pružnosť, ktorú získali a mali (bez náročnejších cvičení) do 20 alebo 30 rokov svojho života. Najmä nemožno zabúdať na pravidelné precvičovanie pružnosti chrbtice, tieto cvičenia sú pre jej funkciu nevyhnutná. Cvičenie pružnosti v sebaobrane nemajú viesť k artistickým alebo gymnastickým výkonom, ale k posilňovaniu zdravia a udržiavanie správnej funkcie tela pre každodenný život.

Rozvoj obratnosti

Obratnosť pre sebaobrana sa rozvíja a udržiava prevažne precvičovaním bojových akcií, špeciálne cvičenia na tento účel nie je pre potreby sebaobrane praktizovať.

Ďalej, ako bolo napísané na začiatku, by sme sem mohli zaradiť cvičenia zaisťujúce správne držanie tela a rozvoj správneho dýchania. Tu by sa k cvičeniu pristupovalo ako pri klasickej zdravotné telesnej výchove, bez bližšie aplikovateľnosti na sebaobranu. Tzn. odstrániť skrížené syndrómy a iné vady na držanie tela, ktoré by mohli znížiť kvalitu výučby sebaobrany a jej použiteľnosť v reálnych situáciách.

Tag:

Daňové plánovanie, vedenie účtovníctva a služby pre vás

10.01.2012

Našou hlavnou pracovnou náplňou okrem predmetu vedenie účtovníctva a to ako jednoduchého, tak aj náročnejšie a to podvojné účtovníctvo je navrhnutie takých daňových štruktúr, ktoré maximálne zodpovedajú individuálnym potrebám jednotlivých klientov, s nevyhnutnou následnou analýzou daňových dopadov jednotlivých transakcií, ktoré klient plánuje uskutočniť tak, aby [...]

Pôžička bez registra pre každého aj pre neplatičov

21.12.2011

Ocitli ste sa v registri dlžníkov z dôvodu nesplácania pôžičky? Potom bude pre vás získanie akéhokoľvek bankového úveru veľmi ťažké. Totiž aj niekoľko rokov potom, čo ste si splatili všetky dlhy, vám môže byť takáto pôžička v banke zamietnutá. Bankové inštitúcie majú veľmi prísne podmienky schvaľovania pôžičiek. Našťastie existujú i nebankové [...]

História mikroprocesorov

16.06.2010

História mikroprocesorov siaha až po vznik prvých počítačov vôbec. Prvé počítače vznikli už počas 2. svetovej vojny. Britský elektronický kryptovací analizačný stroj COLOSSUS rozlúštil nacistický kódovací stroj ENIGMA, čo veľmi prispelo k tomu, že spojenci vyhrali vojnu. Tieto stroje už mali pomerne blízko k počítačom, no slovom počítač ich ešte nebolo možné [...]

Sheffield

Britská polícia zadržala tínedžera, ktorý útočil v škole v Sheffielde

01.05.2024 21:49

Polícia uviedla, že chlapec útočil ostrým predmetom - predpokladá sa, že šlo o sklenený črep.

Tank / Gaza /

V Gaze je viac vojnového odpadu než na Ukrajine, tvrdí OSN

01.05.2024 21:31

Pre porovnanie, frontová línia na Ukrajine má dĺžku takmer tisíc kilometrov, Pásmo Gazy 40 kilometrov.

Gruzínsko / Tbilisi /

Gruzínska polícia počas protestov v Tbilisi zadržala desiatky osôb. V putách skončil aj líder opozície

01.05.2024 21:19

Na rozohnanie davu ľudí, ktorí sa zišli na zhromaždení proti prijatiu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, použila gruzínska polícia slzotvorný plyn, vodné delá a obušky.

Zuzana Čaputová

Prezidentka Čaputová: Hlas Slovenska po vstupe do EÚ zosilnel

01.05.2024 20:46

Hlava štátu to uviedla pri príležitosti stredajšieho 20. výročia vstupu SR do EÚ.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 4
Celková čítanosť: 23145x
Priemerná čítanosť článkov: 5786x

Autor blogu

Odkazy